Wat is een totale knieprothese?

Bij een totale knieprothese wordt het aangetaste kraakbeen en bot vervangen door een kunstgewricht. Het kniegewricht bestaat uit 3 onderdelen : een bovenbeen (femur), scheenbeen (tibia) en knieschijf (patella).

In de meeste gevallen zijn er verschillende plaatsen in de knie die aangetast zijn. Indien vroeger een menisectomie werd uitgevoerd, dan is er een verhoogde kans op slijtage. Andere oorzaken kunnen zijn fracturen, kraakbeen- en stofwisselingsproblemen, … Dikwijls is onduidelijk wat de precieze oorzaak is van de slijtage.

Wanneer moet een totale gewrichtsvervanging plaatsvinden?

Over het algemeen klaagt men van pijn, kan men de knie niet goed meer bewegen en met verloop van tijd treedt een verstijving op van het gewricht waardoor het been niet goed meer kan strekken. Het been kan ook in een specifieke stand komen te staan : O-benen (varus) of X-benen (valgus). De ernst van slijtage wordt vastgesteld door een röntgenopname van het gewricht, door lichamelijk onderzoek en eventueel door een kijkoperatie (artroscopie).

Welke verdoving wordt toegepast bij een totale knieprothese?

De operatie gebeurt meestal door middel van een epidurale katheter die geplaatst wordt door een ruggeprik. Hierdoor worden enkel de benen verdoofd. Er wordt ook nog een bijkomend slaapmiddel gegeven. Soms wordt een volledige verdoving toegepast. De anesthesist komt de avond voor de ingreep bij U langs om de verdoving met U te bespreken.