Zeer snel na de operatie mag de patiënt al uit bed. Dan begint ook onder begeleiding van de kinesist het revalidatieproces, dat vooral bestaat uit het buigen en strekken van de knie. In principe mag de knie direct volledig belast worden. Meestal kan de patiënt na een viertal dagen naar huis. In sommige gevallen vindt de revalidatie plaats in een revalidatie-instelling.  De aanvraag hiervoor moet tijdig ingediend worden bij de mutualiteit.

Tijdens en na de operatie krijgt de patiënt medicijnen toegediend om trombose te voorkomen. Zogenaamde bloedverdunners worden meestal tot drie weken na de operatie gegeven.  Deze gebeuren op dit moment nog voornamelijk met kleine inspuitingen naast de navel.

Na de ingreep wordt bij voorkeur gestapt zonder krukken.  De eerste postoperatieve dagen wordt gewerkt met een CPM-toestel dat de knie passief plooit en strekt.  Dit gebeurt in bed.

De volgende stap is zelf plooien en strekken (actief oefenen) met een rolschaats vanuit een hoge stoel.

Op de hometrainer fietsen lukt meestal nog niet tijdens de hospitalisatiefase.

De hechtingen (meestal haakjes) worden gemiddeld na 2,5 weken verwijderd door de huisarts/thuisverpleegkundige.

Sommige patiënten houden soms enige tijd last van de knieschijf of een geringe zwelling en warmte van de knie maar deze klachten verdwijnen doorgaans vanzelf.  Na de operatie wordt veel belang gehecht aan afkoelen van de knie.  In het ziekenhuis wordt hiervoor gebruik gemaakt van een uniek computergestuurd koeltoestel.

Downloads

herstelplan na totale knieprothese