Kenmerken

De unicondylaire knieprothese biedt betere resultaten (98% overleving op 10 jaar, 95% op 15 jaar)dan een totale knieprothese omdat alle anatomische structuren bewaard worden zoals de ligamenten, voorste kruisband en achterste kruisband. De patiënt heeft een betere mobiliteit en snellere revalidatie. Er mag reeds op de knie gestapt worden dezelfde avond van de operatie.

De operatie wordt uitgevoerd via een heel kleine incisie, zonder door de spieren te snijden. Doordat de knie heel snel herstelt, wordt de hospitalisatieduur ook een heel stuk ingekort. Voor een unicondylaire knieprothese hoeft u slechts 2 dagen opgenomen te worden.

Voorwaarden

Aangezien deze knieprothese beperkt is in indicaties, zal er meestal eerst een artroscopie of NMR scan van de knie uitgevoerd worden om te kijken of er aan alle voorwaarden voldaan is om een unicondylaire knieprothese te plaatsen.

De hoofdindicatie is mediale osteoartrose. Tijdens de artroscopie wordt nagegaan of de voorste kruisband nog volledig intact is en of het kraakbeen nog in goede staat is aan de laterale zijde van de knie. De knieschijf mag lichte artrose vertonen.

Bij de diagnose wordt ook gekeken naar de misvorming van het been. De varusstand (O-benen) moet passief gecorrigeerd  kunnen worden en het been moet bijna volledig gestrekt kunnen worden (Max. 15° gefixeerde flexie).

[nggallery id=4]